CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

iNi CeRiTa TeNtaNg WaNa DaN KoNcO2nYa..

Seorang pemegang pen merah dan pen marker yang suka menulis pada waktu lapang [tp sekarang dah lama tak tulis..beku..], suka fotografi, peminat sukan bola sepak [Gunners] dan badminton [Latuk LCW] juga sukakan kartun Spongebob Square Pants (Kiut sungguh makhluk kuning tu), Dragon Ball & One Piece.. Err.. Juga peminat no1 meow2.. makhluk ni lagi comel dari Encik Spongebob.. Tp Prince Arthur lagi hensem dari mereka semua..hehe.. =) Jom.. berkenalan dengan dunia saya yang serba sederhana ni..


Friday, December 28, 2012

Biar Kepala Benjol Janji Meow2 Saya Selamat

Pagi tadi saya sedar dari tidur dan terdengar mak abah tengah bincang-bincang nak balik kampung. Saya yang masih mamai-mamai dan belum basuh muka tu pergi ke muka pintu tempat mak dan abah berbincang dan tanya kenapa pagi ni jugak nak balik kampung. Rupa-rupanya sepupu mak sakit. Adik mak baru call bagitau tadi.

Lepas tu mak saya masuk bilik pergi kemas kain baju. Saya yang masih mengantuk tu berdiri je kat muka pintu tengok ayah saya alihkan kereta saya sebab kereta saya block kereta abah yg nak keluar dari garaj. Masa abah start enjin kereta saya nampak kucing kesayangan intan payung bawah lindungan bulan saya si Koko tu tengah duduk2 mungkin meng'usha' awek dari atas tembok simen jalan masuk ke rumah saya. 

Tapi bila abah mula gerakkan kereta ke belakang saya nampak Koko berlari laju ke arah kereta saya. Koko tu memang obses dengan kereta terutamanya kereta biru saya tu. Dia kucing kereta. Kucing yang saya selalu bawak jalan-jalan naik kereta. Pendek kata kereta saya tu dah macam kereta dia lah. Seolah-olah saya dan dia share bayar kereta tu bulan-bulan. Sebab tu dia pantang nampak pintu kereta atau bonet dibuka, dia mesti nak melompat masuk,. Lepas tu duduk macam co-pilot sambil jilat-jilat bulu. Sama juga bila nampak kereta tu bergerak. Dia seboleh-boleh nak lompat naik dan cari jalan masuk. Seolah-olah macam dia takut sangat kalau saya nak jalan-jalan tak bawa dia.

Saya pun apa lagi, terus jerit.. Abah! Abah! Abah!!! Tapi cermin kereta tertutup. Tak mungkin abah dengar. Pada masa yang sama saya nampak si mak buyung Bibi pun rupa-rupanya ada di belakang tayar belakang. Bibi yang sarat mengandung tu dah sedar tayar kereta bergerak jadi dia dengan terkedek-kedek cuba jalan keluar.. Masalahnya jarak di antara dia dan tayar belakang tu dah dekat.. Dengan Bibi di belakang tayar dan Koko yang sedang berlari dari arah belakang menuju ke kereta membuat saya rasa nak pitam.. 

Tanpa sempat mencari tudung dan berfikir tentang gigi yang belum digosok.. Saya terus lompat dari pintu dan berlari keluar dari rumah sekuat hati dan... #$*$&%  Tak,,. bukan kucing yang kena langgar.. Tapi saya yang jatuh terlentang atas simen basah (malam tadi hujan) depan rumah. Sakit giler!! Benjol besar belakang kepala saya. Mak saya yang dengar saya jatuh cepat-cepat berlari tuam belakang kepala saya. Lama juga baru saya boleh bangun.. Biol + pening.. Tak taulah berapa banyak bintang yang keluar dari kepala..

Nasib baik 2-2 ekor meow2 saya selamat. Abah sempat tekan brek bila tengok saya lari macam orang gila tadi. Alhamdulillah... Lega sangat-sangat saya.. Tak apalah kepala benjol pun janji buah hati saya selamat.. Bibi tu dah la sarat.. kalau mati tadi, tak sempat beranak.. Koko pulak.. Kalau mati.. Tak tau nak cakapla.. Meraung 7hari 7malam agaknya.. Dia kucing ranking 1 sbb saya jaga dia dari baby. Saya yang beri dia susu dan ajar dia kencing berak.. Dia tak ada mak.. Sayalah mak dia.. Sebab tu saya selalu pesan kat dia... "Koko.. Kalau nak mati.. mati jauh2 ya.. Jangan mati depan mata mama.." huhu.. 

Ini Bibi yang tengah sarat mengandung.

Ini Koko buah hati pengarang jantung saya..
Koko yang obses dengan kereta biru saya.. Bila saya drive 90% dia akan duduk atas riba.

Begitulah kisah tragik saya di pagi hari ketika masih mamai dan belum basuh muka.. 

Moral of da stori: 
1- Setiap kali nak masuk kereta, cekla dulu tayar depan belakang.. Pastikan tak ada kucing yang tengah buat taik mata atau sedang duduk bersenang lenang di belakangnya.. 
2- Pastikan lantai bersih daripada air dan gigi telah digosok sebelum memulakan larian..
Hehe.. Peace Yo!






No comments: